Pedagogische visie

Gezinshuis de Vrije Vlinder.

Vrij omdat mensen met een beperking het recht hebben op een eigen keuzevrijheid en Vlinder vanwege de mooie symboliek hierachter. Je ontwikkelt je in een cocon en bij ons mag en kun je uitvliegen, ongeacht je beperkingen.

“Ik kan zijn wie ik ben, het maakt niet uit hoe ik eruit zie of hoe ik doe, ik ben goed zoals ik ben”.

Dit is één van de belangrijkste uitgangspunten van onze levensvisie. We willen mensen met een beperking de gelegenheid geven zichzelf te ontdekken, elkaar te ontdekken en de wereld te ontdekken. Juist door je in te zetten voor anderen en voor de natuur, je ware zelf te ontplooien. Het respectvol bezig zijn met de natuur in al haar facetten, het bewust beleven van de seizoenen en de waardevolle aanwezigheid van dieren.

We willen mensen met een beperking aanspreken op hun sociale vermogens en sterken in hun gevoelens van volwaardigheid en gelijkwaardigheid binnen hun levensritme. Niet kijken naar de onmogelijkheden maar het tot zijn recht laten komen van de mogelijkheden van mensen met een beperking.

We willen dat onze bewoners beseffen dat ze speciaal zijn,
mensen met een gouden randje. Plezier maken, veel lachen, maar ook een traan kunnen laten als dat nodig is.

We zitten nu in het zesde jaar en hebben ondanks alle bezuinigingen onze visie vast kunnen houden. De bewoners krijgen de individuele aandacht en zorg die zij nodig hebben met daarnaast prachtige, waardevolle momenten zoals leuke uitstapjes, jaarlijks een vakantie en nog veel meer memorabele herinneringen.